Ayurvedische kookworkshop

 

Waarom ayurvedisch koken?
Ayurveda gaat ervan uit dat alles in het universum, zowel in de mens als daarbuiten (dus niet alleen in het lichaam, maar ook in voeding, mineralen, etc.) is opgebouwd uit de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde *.

 

In de workshop leert u de beginselen van de Ayurvedische keuken waarin - naast de vijf elementen - onder andere begrippen als ama (onverteerde voedselresten), constitutie, dosha’s en disbalans nader uitgelegd worden.
Uiteraard kan in het korte tijdsbestek van de workshop een zo veel omvattende leer als de ayurveda niet volledig worden uitgelegd. Indien u meer over bijvoorbeeld uw eigen constitutie wilt weten, kunt u een apart consult afspreken.

 

Ayurveda is overigens geen dieet, maar een leefwijze en gebruikt voeding als medicijn.

Programma

 

Wanneer

Op aanvraag.

Prijs

€ 45,-.

 

 

* De vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) manifesteren zich in het menselijk lichaam via de drie bio-energieën Vata, Pitta en Kapha (tri-dosha) en vormen altijd een verhouding die uniek is voor ieder mens. Deze verhouding wordt de basisconstitutie (prakriti) genoemd, die we bij onze geboorte hebben meegekregen en die onder andere onze lichaamsbouw, karaktereigenschappen, gedragingen, maar ook aanleg voor ziekte bepaalt. De kunst van het leven is de unieke dosha-verhouding in balans te houden en zodoende gezond te blijven. Ziekte echter, gaat volgens Ayurveda altijd terug naar verstoring die zichtbaar wordt in een disbalans (vikriti) in èèn of meer dosha’s. In dit laatste geval is het nodig de balans door voeding, leefwijze en eventueel aanvullende kruiden te herstellen.

Daarom is het zaak dat u weet wie u bent, wat u eet en bewust leeft, want onwetendheid is de bron van de meeste ellende, aldus Ayurveda. Een voorbeeld hiervan is het eten van incorrecte voedselcombinaties. Ook al zijn de producten op zich nòg zo vers en gezond, in een ongelukkig gekozen combinatie zullen ze slecht verteerbaar zijn, wat kan leiden tot aanmaak van toxines en op den duur tot ziekte. Dat geldt ook voor voeding (en leefstijl) die niet bij uw constitutie past. Bijvoorbeeld: een overwegend Kapha-type (element aarde en water - stevig, valt niet gemakkelijk af) is niet gebaat bij zware kost en veel olie; Pitta (vuur en beetje water) moet oppassen met scherpe kruiden en Vata (ether en lucht/wind) verdraagt kool slecht vanwege de gassen (winden).